juli 2023

RECYCLINGSYMBOLEN OP VERPAKKINGEN

U bent zich er waarschijnlijk van bewust dat recyclingsymbolen steeds vaker voorkomen op de verpakkingen die u gebruikt. De EU-wetgeving bepaalt dat bedrijven specifieke symbolen moeten gebruiken om het materiaal aan te duiden dat bij de productie van de verpakking wordt gebruikt. In sommige landen, zoals Italië en Bulgarije, is dit sinds kort wettelijk verplicht.

Voor GebuVolco is het PAP 20-logo een markering die in veel gevallen al wordt toegepast op golfkartonnen omdozen. Wij zullen dit op steeds meer (ook binnendoos) verpakkingen toevoegen. Wij kiezen er zelf voor om dit te doen, als een positieve stap richting meer duurzaamheid. Jaren geleden zijn wij al gestopt met het toevoegen van een plastic kijkvenster in onze verpakkingen, waardoor onze verpakkingen alleen nog uit golfkarton bestaan en makkelijker te recyclen zijn.

 

Wat is het PAP 20-logo?
Afbeelding met PAP 20 logo

PAP 20 is een recyclingcode/logo dat aangeeft dat verpakkingen zijn vervaardigd met golfkarton. Het gebruik van PAP-symbolen is een vereiste van de EU-richtlijn verpakkingsafval 94/62/EG. Andere PAP-codes zijn van toepassing op verschillende op papier gebaseerde producten, waaronder PAP 21 (niet-golfkarton) en PAP 22 (gewoon papier).

Het verminderen van de milieu-impact van verpakkingen – en het afval dat ze genereren – blijft een belangrijke doelstelling voor de Europese Unie. De nieuwste wetgeving hierover is van toepassing op alle soorten verpakkingen en heeft tot doel fabrikanten en distributeurs van verpakkingen aan te moedigen recyclebare materialen te gebruiken.

 

POSITIEVE STAP VOOR DUURZAAMHEID

De PAP 20-tekst, in combinatie met een standaard recyclingsymbool, geeft het gebruik van golfkarton aan. Velen verwijzen gewoonlijk naar dit materiaal als karton. Bedrijven kunnen dit symbool toepassen op kartonnen producten, waaronder transport, e-commerce en retail verpakkingen.

De toevoeging van het PAP 20-logo aan de verpakkingen is een positieve stap in de richting van duurzaamheid en het verminderen van de impact op het milieu. GebuVolco hoopt dat deze actie tevens andere bedrijven zal inspireren om soortgelijke maatregelen te nemen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.